Vaikuttavan opettajan vierellä -podcast sukeltaa syvälle opettajan arkeen ja nostaa koulutyön tarinat yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen.
Sarja pohjautuu Otavan teettämään kattavaan Opettajan arki -tutkimukseen, joka käsittelee kouluarjen iloja, haasteita ja tulevaisuuden suuntaviivoja.
Toimittaja-kirjailija Jenni Pääskysaaren luotsaamissa keskusteluissa kuullaan vaihtuvia opettaja- ja asiantuntijavieraita.
Podcast on tehty opettajien tueksi ja inspiraation lähteeksi. Sen aiheista ja tarinoista moni opettaja löytää itsensä – ajatusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
Löydät Vaikuttavan opettajan vierellä -podcastin tältä sivulta, sekä Spotifysta ja YouTubesta.
📚 Miksi oppimateriaali on koulutuksen kivijalka, mutta sen saatavuus ei ole Suomessa itsestäänselvyys?
Vaikuttavan opettajan vierellä -podcast pureutuu oppimateriaalien merkitykseen ja saatavuuteen. Ruotsissa oppimateriaali on kirjattu lakiin – Suomessa ei. Mitä tämä tarkoittaa koulutuksen tasa-arvon kannalta?
Jaksossa Jenni Pääskysaaren vieraana ovat opettaja Saara Mälkönen sekä Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho, jotka kertovat omista kokemuksistaan oppimateriaalien käytöstä, laadusta ja vaikutuksesta opetuksen sujuvuuteen. Kolmikko keskustelee myös kuntien oppimateriaalibudjettien rajusta vaihtelusta, ja mitä seurauksia tällä on oppilaiden oppimiseen.
🎙 Jaksossa käsitellään mm.:
✅ Miksi oppimateriaalin saatavuus vaihtelee suuresti eri kunnissa?
✅ Miten laadukas oppimateriaali vaikuttaa opettajan työhön ja tukee oppimista?
✅ Voiko opettaja opettaa ilman oppimateriaaleja? Mitä siitä seuraa?
✅ Miksi oppilaiden oikeus oppimateriaaliin tulisi turvata?
✅ Miten päättäjät voivat vaikuttaa oppimateriaalien saatavuuteen?
Oppimateriaali ei ole pelkkä kirja tai vihko – se on opetuksen tuki, pedagoginen suunnitelma ja oppimisen mahdollistaja. Mitä tapahtuu, kun se ei ole itsestäänselvyys?
🎧 Kuuntele jakso ja osallistu keskusteluun!
🔔 Muistathan tilata podcastin, jättää arvostelusi ja jakaa jakson eteenpäin – tehdään koulutuksen tasa-arvosta näkyvä keskustelunaihe!
Vaikuttavan opettajan vierellä sukeltaa työrauhan maailmaan: Mitä se tarkoittaa? Miten se rakentuu? Mitä haasteita opettajat kohtaavat sen ylläpitämisessä?
Toimittaja-kirjailija Jenni Pääskysaari johdattaa keskustelua yhdessä kasvatustieteen tohtori, luokanopettaja Suvi Lehtomäen sekä Kaurialan koulun rehtori Aleksis Stenholmin kanssa.
Työrauhan merkitys on valtava niin oppilaiden oppimiselle kuin opettajien jaksamiselle. Mutta miten sitä voidaan tukea käytännössä? Mitkä ovat suurimmat työrauhaa rikkovat tekijät ja millaisia keinoja opettajilla on niiden hallintaan?
Keskustelussa pohditaan myös teknologian vaikutusta työrauhaan sekä sitä, millä tavalla kodin ja koulun yhteistyö voi edistää oppimisen sujuvuutta.
Jenni, Suvi ja Aleksis pohtivat muun muassa
✅ Mitä työrauha tarkoittaa eri koulutusasteilla ja miten sitä voidaan määritellä?
✅ Mikä merkitys opettajan johdonmukaisuudella ja ennakoinnilla on työrauhan ylläpidossa?
✅ Miten oppimateriaalit voivat tukea työrauhaa ja oppimisen sujuvuutta?
✅ Miten teknologia ja älylaitteet vaikuttavat luokkahuoneen rauhaan?
✅ Mikä rooli kodilla ja vanhemmilla on työrauhan tukemisessa?
Keskustelu tarjoaa käytännön vinkkejä niin opettajille, rehtoreille kuin huoltajillekin siitä, miten työrauhaa voidaan rakentaa ja ylläpitää eri tilanteissa.
Vaikuttavan opettajan vierellä sukeltaa lukutaidon ja erityisesti lukuilon maailmaan.
Kuinka lukutaito ja -ilo rakentuvat rintarinnan? Mikä niiden merkitys on kasvavalle lapselle ja nuorelle, sittemmin aikuiselle ja yleisesti koko yhteiskunnalle, onhan lukutaito kiistatta elämässä selviämisen perustaito, joka mahdollistaa myös kyvyn nähdä maailma uudella tavalla.
Toimittaja-kirjailija Jenni Pääskysaari johdattaa keskustelua yhdessä mediaopettaja, toimittaja ja oppikirjailija Tuomas Kasevan sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Raini Sipilän kanssa.
Pääsemme yhdessä avaamaan lukemisen eri ulottuvuuksia – teknisestä lukutaidosta syvällisempään ymmärtämiseen ja lukuiloon.
Tuomas muistuttaa, että tärkeintä on löytää mielekästä luettavaa, joka tukee lukutaidon – ja lukuilon – kehittymistä, oli se sitten tietokirja, mangasarja, aikakauslehti tai uutisartikkeli. Pääasia, että lukemista tapahtuu.
Jaksossa pohditaan mm.:
📚 Mitä lukutaito on ja miksi se vaatii jatkuvaa harjoittelua?
📚 Millainen merkitys opettajilla ja vanhemmilla on lasten ja nuorten lukemiseen innostajina?
📚 Voivatko oppimateriaalit synnyttää lukuiloa?
Jakso antaa konkreettisia vinkkejä siihen, miten lukutaitoa ja lukemisen iloa voidaan tukea niin koulussa kuin kotona. Lisäksi keskustelussa nousee esiin, kuinka lukeminen voi olla yhteisöllistä – ja miten kilpailut, kuten Otavan Tähtipöllö, voivat sytyttää oppilaissa innon tarttua kirjaan.
Miksi opettajan työ on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä, mutta myös kuormittavimmista ammateista?
Vaikuttavan opettajan vierellä -podcastin ensimmäisessä jaksossa sukellamme opettajan arjen syvyyksiin. Etsimme ratkaisuja kirjailija-toimittaja Jenni Pääskysaaren johdolla Liitulakut luokanopetiimin Maija Ojalan ja Mari Peltolan sekä OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salon kanssa. Kolmikko kertoo kokemuksiaan työn monimuotoisuudesta, sen haasteista ja ilon hetkistä, sekä jakavat vinkkejä jaksamiseen.
Keskustelu tarjoilee oivalluksia siitä, miten opettajan arki on muuttunut, ja kuinka resurssipula, suuret ryhmäkoot ja teknologian mukanaan tuomat vaatimukset vaikuttavat työhön. Keskustelussa käsitellään myös, kuinka laadukkaat oppimateriaalit, kollegiaalinen tuki ja oman työn näköiseksi tekeminen voivat helpottaa arkea ja lisätä merkityksellisyyden kokemusta.
Jaksossa käsitellään mm.
Muistathan tilata podcastin, jättää tähtiarvostelusi ja jakaa jakso ystävillesi. Tehdään opettajan arjesta merkittävä yleisen keskustelun aihe!
Tässä Lähtijät-podcastin jaksossa kurkistamme koulumaailman kulisseihin ja kysymme, miten opettajat jaksavat, kun resurssit vähenevät, odotukset kasvavat ja oppilaat tarvitsevat enemmän kuin koskaan. Puhumme jaksossa opettajan arjen moniulotteisuudesta lasten, vanhempien, kuntapäättäjien ja muuttuvan yhteiskunnan ristitulessa.
Tarkastelemme myös opettajan arkea helpottavia työvälineitä, miten esimerkiksi laadukkaat digipalvelut ja oppimateriaalit tarjoavat tukea arkeen, ja miltä näyttää, jos tukea ei arjessa ole.
Jaksossa ovat mukana Otava Oppimisen sisältöjohtaja Anna-Reetta Sipilä ja liiketoimintajohtaja Henna Miettinen sekä opetusministeri Anders Adlercreutz. Ensimmäistä kertaa Lähtijät historiassa on myös tarjolla bonusjakso itse jakson kylkeen.
Kuuntele jakso ja liity keskusteluun, joka koskettaa meitä kaikkia – koska tulevaisuus alkaa luokkahuoneesta. Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Otava Oppimisen kanssa.