Miten arvioida matematiikan osaamista monipuolisesti ja yhdenvertaisesti? Oivaltaja-sarja tarjoaa kattavat välineet niin formatiiviseen kuin summatiiviseen arviointiin. Tästä artikkelista löydät vinkit siihen, miten voit käyttää Oivaltajan arviointivälineitä monipuolisesti ja miten arviointivälineet tukevat sinua myös 6. luokan lukuvuosiarvioinnissa.
Monipuolista oppimisen ja osaamisen arviointia
Matematiikan osaamisen arviointi kohdistuu matematiikan opetuksen tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Oivaltaja-materiaali tukee opettajaa oppituntien suunnittelussa ja oppilaan arvioinnissa tarjoamalla selkeät tavoitteet, sisällöt ja matemaattiset käsitteet jokaisessa kappaleessa.
Oppilaalla on oikeus osoittaa oppimistaan ja osaamistaan monin eri tavoin. Arviointi ei voi perustua pelkästään kirjallisiin kokeisiin. Oivaltaja-sarja kannustaa oppilasta esittämään päättelyään ja ratkaisujaan kirjallisen näytön lisäksi myös suullisesti, välineiden avulla, piirtämällä ja tieto- ja viestintäteknologiaa apuna käyttäen. Näitä oppilaan työskentelyn taitoja harjoitellaan ja arvioidaan koko alakoulun ajan. Oivaltajan avulla opettaja voi arvioida oppilaiden osaamista monipuolisesti sekä suunnitella opetustaan tarkoituksenmukaisesti.
Formatiivinen arviointi oppimisen tukena
Arviointi jaetaan usein formatiiviseen ja summatiiviseen arviointiin. Formatiivinen arviointi keskittyy oppimisprosessin arviointiin. Arviointia seuraavan palautteen avulla opettaja tukee, motivoi, kannustaa ja edistää oppilaan oppimista. Lisäksi palautteen avulla opettaja sopeuttaa opetustaan opetusryhmälleen sopivaksi. Oivaltajan digiopetusaineistosta löytyy formatiivisen arvioinnin tueksi palautevinkkejä.
Yksi formatiivisen arvioinnin muoto on itsearviointi. Oivaltajassa oppilas voi itse arvioida työskentelyään digiopetusaineistosta löytyvän Arvioi työskentelyäsi -toiminnon avulla. Opettaja puolestaan voi arvioida oppilaan työskentelyn taitoja esimerkiksi digiopetusaineistossa olevien toiminnallisten tehtävien avulla.
Summatiivinen arviointi – oppilaan osaamisen arviointi
Summatiivinen arviointi keskittyy oppilaan osaamisen arviointiin esimerkiksi jaksojen päätteeksi, ja se ilmaistaan usein numeroarvosanalla. Arviointi perustuu opetussuunnitelman tavoitteisiin ja kriteereihin.
Oivaltaja-sarjassa onkahdentasoisia kokeita ja niiden lisäksi ylöspäin eriyttäviä koetehtäviä, joilla voi arvioida oppilaan osaamista:
- E-koe – alaspäin eriyttävä koe
- A- ja B-koe – perustason kokeet
- Y-tehtävät – ylöspäin eriyttävät koetehtävät
Opettaja voi arvioida oppilaan osaamista myös eritasoisten liitteiden sekä päässälaskutehtävien avulla, joita löytyy jokaisesta kappaleesta. Oivaltajassa on myös lukuvuoden alkuun tarkoitettuja alkudiagnostisia testejä, joiden avulla opettaja voi kartoittaa oppilaan oppimisedellytyksiä alkavan lukuvuoden osalta. Myös alkuopetuksen laskusujuvuustestejä sekä lukuvuoden aikana pidettäviä pieniä välitestejä voi käyttää arvioinnin tukena. Kaikki nämä arviointivälineet ovat saatavilla Oivaltajan digiopetusaineistosta Arviointi-osiosta.
Päättöarviointi 6. luokalla – Oivaltajalla onnistut
Opetushallitus on laatinut valtakunnalliset arviointikriteerit 6. luokan lukuvuositodistusta varten. Uudet 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin osaamisen tason kuvaukset kuvaavat millaista osaamista edellytetään arvosanoille 5, 7, 8 tai 9.
Arviointikriteerit kattavat kaikki matematiikan opetussuunnitelman sisältöalueet vuosiluokilla 3−6. Näitä kaikkia ei kuitenkaan opiskella 6. luokan aikana, vaan matematiikan oppiminen ja arviointi muodostavat jatkumon koko alakoulun ajan. Esimerkiksi oppilaan kykyä käyttää ja ymmärtää matemaattisia käsitteitä sekä taitoa esittää kysymyksiä ja tehdä perusteltuja päätelmiä havaintojen pohjalta opiskellaan ja arvioidaan eri vuosiluokkien aikana.
Jotta oppilaan osaamista voidaan arvioida luotettavasti suhteessa näihin valtakunnallisiin kriteereihin, tarvitaan välineitä, jotka tukevat oppimista ja arviointia läpi koko alakoulun. Oivaltaja tarjoaa tällaiset välineet kaikille vuosiluokille. Näiden avulla arviointi on tavoitteellista, oppilasta tukevaa ja johdonmukaista vuosiluokasta toiseen. Sarjaa käyttämällä varmistat, että päättöarviointi perustuu kattavaan kokonaiskuvaan oppilaan osaamisesta – ja on samalla sujuvaa myös sinulle.
Lataa tästä Oivaltajan formatiivisen arvioinnin palautevinkit
Teksti: Timo Tapiainen
Timo Tapiainen on matemaattisten aineiden lehtori, kouluttaja ja oppikirjailija, joka suhtautuu intohimoisesti matematiikan opetukseen. Timo opettaa Pohjankartanon koulussa Oulussa. Hän on toiminut asiantuntijana matematiikan OPS-työryhmässä sekä Matematiikan päättöarvioinnin kriteerit -työryhmässä ja toiminnallisen matematiikan kouluttajana Oulun Matikkamaassa. Timo on ollut mukana tekemässä useita oppimateriaalisarjoja Oivaltajan lisäksi sekä ala- että yläkouluun.
Otavan Kirjasäätiö myönsi vuoden 2025 oppimateriaalipalkinnon Timo Tapiaiselle.