Artikkelit

Otavan oppimateriaali on osa monimuotoista, yhdenvertaista ja inklusiivista koulupäivää

Oppimateriaalit muodostavat tärkeän osan oppilaiden koulukokemuksesta. Parhaimmillaan oppimateriaali vahvistaa oppijoiden osallisuutta ja kokemusta kuulluksi tulemisesta koulussa. Me Otavalla tiedämme, miten merkittävä rooli oppimateriaalilla on lasten ja nuorten elämässä. Yhdessä oppikirjailijoiden kanssa voimme vaikuttaa siihen, että jokainen oppilas näkee itsensä edustettuna oppimateriaalissa ja kokee tulevansa nähdyksi omana, ainutlaatuisena itsenään. Tämän vuoksi olemme luoneet jokaiseen oppimateriaalin kehitysvaiheeseen monimuotoisuuden, inklusiivisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteet.

Otava tekee oppimateriaalia kaikille

Otava on ollut mukana koulupäivissä jo sata vuotta. Meille on aina ollut tärkeää, että kustantamamme oppimateriaali palvelee luokkahuoneen tarpeita mahdollisimman hyvin. Laadukkaan pedagogisen sisällön, ammattimaisen kuvituksen sekä käyttäjäystävällisen digimateriaalin lisäksi se tarkoittaa tinkimätöntä työtä yhdenvertaisen, monimuotoisen ja inklusiivisuutta tukevan oppimateriaalin eteen.

Oppimateriaalimme rakentuvat voimassa olevien opetussuunnitelmien arvopohjalle ja käsitykselle oppimisesta. Haluamme toimia myös Otavan arvojen mukaisesti – olla rohkeita ja vastuullisia ja tehdä oppimateriaalia laadukkaasti ja lähellä käyttäjiä. Otamme huomioon monimuotoisuuslupauksemme kaikissa oppimateriaalin kehitysvaiheessa:

Vahvistamme jokaisen oppijan joukkoon kuulumisen kokemusta tarjoamalla yhdenvertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja osallistumiseen. Tuemme lukutaidon ja kielitaidon kehitystä. Teemme saavutettavia sisältöjä, ja huomioimme monenlaiset oppijat kieli- ja kuvitusvalinnoissa. Jokainen oppija voi tunnistaa itsensä sisällöistämme, joissa heijastuu monimuotoinen maailma.

Oppimateriaali tehdään kirjailijoiden ja muiden ammattilaisten kanssa

Oppimateriaalin tekemiseen osallistuu useita eri alan ammattilaisia. Tällä varmistamme erilaiset näkökulmat ja vähennämme vinoutumia sekä ideologisesti värittyneen tai liian yksipuolisen tiedon riskiä. Lisäksi valitsemme oppikirjailijamme niin, että he tulevat eri taustoista ja tuovat kirjailijaryhmiin monimuotoisuutta. Kirjailijoina heillä on vapaus käsitellä oppimateriaalissa käsiteltäviä aiheita perustellusti eri näkökulmista.

Ammattitaitoisella kustantajalla on mahdollisuus tehdä oppimateriaalista saavutettavaa ja huomioida erilaiset tavat, joilla lapset ja nuoret oppivat ja omaksuvat tietoa. Haluamme, että kaikki voivat käyttää digitaalisia tuotteitamme riippumatta henkilön ominaisuuksista tai toimintarajoitteista (mm. näkö, kuulo). Näin mahdollistamme yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen kokemuksen kaikille käyttäjille taustasta riippumatta. Ohjaamalla sisältöjen sanoituksia ja kuvituksia, voimme vaikuttaa siihen, että jokainen oppija kokee tulevansa nähdyksi oppimateriaaliemme sisällöissä.

Kun teemme oppilaan näkyväksi materiaaleissa ja mahdollistamme hänen osallistumisensa opetukseen ja oppimiseen, vahvistamme oppilaan joukkoon kuulumisen kokemusta.

Kielitietoisuus näkyy Otavan sarjoissa

Kielitietoisuus tarkoittaa ymmärrystä siitä, miten kieli toimii, miten sitä käytetään eri tilanteissa ja miten se vaikuttaa viestintään ja oppimiseen. Kun oppimateriaali on kielitietoista, se kykenee paremmin huomioimaan eri kielitaustoja ja -taitoja. Tämä edistää kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta.

Tänä keväänä pyysimme kielitietoisuusasiantuntija Ella Väätäistä tutkimaan Otavan oppimateriaalisarjoja kielitietoisuuden näkökulmasta. Tutkimus vahvisti, että olemme tehneet paljon kielitietoisia valintoja uusissa sarjoissamme. Samalla saimme hyviä ideoita, miten voimme toimia jatkossa vielä paremmin.

Oppimateriaali päivittyy jatkuvasti, kun uutta tietoa ilmenee

Ammattimaisesti kustannettu oppimateriaali nojaa tieteelliseen tutkimukseen ja sen periaatteisiin. Ajan saatossa myös oppimateriaalit muuttuvat, kun uutta tietoa ilmenee. Muutoksia ohjaavat myös opetussuunnitelmien, lakien ja säädöksien uudistukset. Näitä kunnioitamme aina.

Samalla haluamme, että oppimateriaalimme heijastaa sitä yhteiskuntaa, jossa elämme. Se tarkoittaa, että teemme monimuotoisia, yhdenvertaisia ja inklusiivisia valintoja, jotka kunnioittavat jokaisen opettajan, oppilaan ja opiskelijan tapaa oppia ja onnistua – taustasta ja ominaisuuksista riippumatta.