Uutiset

Sanasto jakoi juhlatilaisuudessa Tekijöiden tunnustus -palkinnon Otava Oppimiselle

Sanaston Tekijöiden tunnustus -palkinto myönnettiin Otava Oppimiselle. Tunnustuspalkinto myönnetään taholle, joka on hakenut ahkerasti ja esimerkillisesti kirjallisuuden käyttölupia ja näin osaltaan edistänyt kirjallisuuden tekijöiden toimeentuloa. Palkinto jaettiin Sanaston 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyssä kutsuvierastilaisuudessa Helsingin Korjaamolla 8.5.2025.

Otava Oppiminen hyödyntää kirjallisuutta ja kirjallisuuskatkelmia erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaaleissa. Peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatuissa aineistoissa kirjallisuutta käytetään laajasti eri aikakausilta ja eri genreistä. Mukaan mahtuu sekä vakiintuneita klassikoita että tuoreempaa kirjallisuutta, kauno- ja tietokirjallisia tekstikatkelmia, runoja ja novelleja. Kotimaisten tekstien lisäksi oppimateriaalit sisältävät myös käännöskirjallisuutta muualta maailmasta.

”Oppiaineen nimi on äidinkieli ja kirjallisuus, joten on tärkeää, että oppimateriaalit sisältävät autenttisia aineistoja laidasta laitaan”, kertoo kustannuspäällikkö Tuuli Virta, jonka vastuualueeseen kuuluvat yläkoulun ja lukion humanistiset aineet.

”Kirjallisuus opettaa myös yhteiskunnallista ajattelua ja erilaisia lukemisen tapoja, ja siksi on tärkeää, että aineisto on monipuolista ja opiskelijoiden ikäkauteen sopivaa.”

Virta muistuttaa myös, että kaikissa kouluissa ei välttämättä ole koulun omaa kirjastoa ja niiden aineistomäärät voivat vaihdella. Myös tästä syystä on tärkeää, että oppimateriaalit sisältävät kirjallista sisältöä, joiden avulla nuori pääsee tutustumaan monenlaisiin kirjallisiin aineistoihin.

Laadukkaat oppimateriaalit seuraavat aikaansa

Tekijänoikeuksien toteutumisen suhteen Virta korostaa yhteistyön merkitystä. ”Meidän pitää kustantamona omalta osaltamme näyttää esimerkkiä siitä, että tekijänoikeuksista huolehditaan. Sanaston sujuva lupaprosessi tekee myös tekijänoikeuksien kunnioittamisesta todella helppoa.”

Virta kertoo, että opettajilta saatavaa palautetta kuunnellaan tarkoin korvin. Aineistoja päivitetään tarpeen mukaan, ja oppimateriaaleissa voidaan reagoida myös yhteiskunnallisiin muutoksiin. ”Sota on esimerkiksi tällä hetkellä niin lähellä oleva teema, että tämän aihepiirin tekstejä on pitänyt tarkastella uudestaan.” Sujuvat lupaprosessit osaltaan helpottavat päivitystarpeisiin tarttumista.

Sanaston toiminnanjohtaja Niina Vettensola iloitsee siitä, että lupia myöntämällä Sanasto voi edistää laadukkaiden oppimateriaalien tuottamista ja saattaa monenlaisia tekstejä nuorten luettavaksi.

”Lukemisen eriytyminen on yhteinen yhteiskunnallinen haaste. On hienoa, että Otava Oppiminen haluaa tuoda oppimateriaalien kautta nuorille laajasti erilaisia tekstejä tarkasteltavaksi.”

Kuvassa: Katariina Laurila ja Tuuli Virta Otava Oppimiselta.