Esiopetusvuosi on hyvin merkityksellinen vaihe lapsen oppimispolulla. Laadukas esiopetus perustuu tavoitteelliseen, lapsilähtöiseen pedagogiikkaan, jossa oppimisprosessia ohjaavat esiopetusikäiselle luontaiset tavat oppia ja toimia. Keskiössä ovat ohjattu ja lasten omaehtoinen leikki sekä toiminnalliset, lasten aktiivisuutta ja luovuutta edistävät työtavat. Myös monipuoliset oppimisympäristöt tukevat esiopetusikäisen lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä ja oppimista.
Oppimisympäristöjen rikastaminen tukee mielekästä oppimista
Oppimisympäristöillä on tärkeä merkitys esiopetusikäisten lasten oppimisessa. Monipuoliset oppimisympäristöt pyrkivät ensisijaisesti rikastamaan aikuisten ja lasten vuorovaikutusta sekä luomaan mahdollisuuksia vaihteleville toimintatavoille ja oppimiskokemuksille.
Esiopetusikäinen lapsi on luontaisesti kiinnostunut ympärillään olevista asioista. Hyvä oppimisympäristö ylläpitää lapsen uteliaisuutta, lisää oppimisen iloa sekä tukee lapsen osallisuutta ja aktiivisuutta. Se tarjoaa lapselle tilaisuuksia leikkiin ja toiminnallisuuteen. Se on myös kieliympäristönä virikkeinen ja siinä järjestetään lapsen kielellistä kehitystä tukevaa toimintaa. Kun oppimisympäristöä vielä rikastetaan lapsen luontaisten kiinnostuksenkohteiden mukaisesti, tukee se lapsia yksilöllisesti ja tekee oppimisesta mielekästä.
Eskariretken vinkit
Eskariretkellä aikuisille annetaan jaksokohtaisesti vinkkejä oppimisympäristön ja leikin pedagogiseen rikastamiseen jakson sisältöjen ja tavoitteiden mukaisesti.
Tutustu: Rikastetaan leikkiä ja oppimisympäristöä -laatikko, opettajan opas, s. 104, jakso 5
Eskariretken materiaali tarjoaa vahvaa kuvatukea, joka auttaa erilaisia oppijoita ja vahvistaa monikielisten ja kielellistä tukea tarvitsevien lasten käsite- ja sanavarastoa. Toiminnanohjauskortit tukevat lapsia hahmottamaan, ymmärtämään ohjeita, toimimaan erilaisissa tilanteissa sekä oppimaan erilaisissa kieliympäristöissä.

Toiminnallisia työtapoja esiopetukseen
Esiopetuksessa painottuu toiminnallisuus, joka on kokonaisvaltaista, kehollista ja kokemuksellista, tekemällä oppimista. Toiminnallinen oppiminen on myös usein vuorovaikutteista, joten taitoja oppiessaan lapsi harjoittelee samalla sosiaalisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa toimimista.
Toiminnalliseen oppimiseen liittyy olennaisesti vaihtelevat ja monipuoliset työtavat. Leikki on esiopetusikäiselle luontaisin tapa oppia, ja aikuisen tärkeä rooli on toimia leikin mahdollistajana ja tukijana. Leikkiessään lapsi on usein aktiivinen ja innostunut toimija, joka luottaa omiin mahdollisuuksiinsa oppijana.
Eskariretken materiaalissa korostuvat leikin lisäksi muutkin toiminnalliset työtavat, kuten pelillisyys, tutkiva oppiminen ja luova ilmaisu.
Eskariretken vinkit
Leikki eri muodoissaan on vahvasti läsnä kaikessa oppimisessa ja toimimisessa. Jaksoittain toistuvassa Repputepposen tunnekoulu -tehtävässä lapset pääsevät leikin kautta opettamaan tunnetaitoihin liittyviä asioita omalle repputepposelle.
Tutustu: Repputepposen tunnekoulu -laatikko, opettajan opas s. 108, jakso 5
Kielen ja matematiikan oppiminen integroidaan arjen tilanteisiin. Taitoja harjoitellaan kokonaisvaltaisesti ja toiminnallisesti arjen tilanteissa liikkuen, keksien, leikkien ja tutkien:
Siirtymätilanteita hyödynnetään matemaattisen ajattelun kehittämiseen. Näin ollen matemaattisten taitojen harjoittelu ei ole irrallinen osio, vaan taitojen harjoittelu kulkee johdonmukaisesti mukana niin ulkoleikeissä kuin sisätoiminnoissakin.
Tutustu: Silmäys siirtymiin -laatikko, opettajan opas s. 112, jakso 5
Kieltä ja jakson peruskäsitteistöä opitaan ja harjoitellaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Ulkoleikeissä korostuvat yhdessä tekeminen ja toiminnallisuus.
Tutustu: Leikkivinkki ulkona -laatikko, opettajan opas s. 111, jakso 5
Lapsen kirjan luovat tehtävät ruokkivat lapsen mielikuvitusta ja innostavat heittäytymään. Luovien tehtävien aukeamalla lapsi pääsee itse vaikuttamaan siihen, millainen tehtävästä muodostuu. Tehtävät mahdollistavat kiireettömän oppimisen ja tukevat lapsen luontaista uteliaisuutta.
Tutustu: Lapsen kirja, s. 24-25, jakso 3
Tutkiva oppiminen on kiinteä osa Eskariretki-materiaalia, erityisesti Reissutepposen maailmanmatkoilla. Tutkimuksia jatketaan keittiömatematiikan, -fysiikan ja -kemian ilmiöiden parissa. Pareittain tai pienissä ryhmissä tehtävät leikkimieliset oikean elämän tutkimukset ohjaavat tekemään hypoteeseja, päättelemään ja oivaltamaan yhdessä. Jokaiseen jakson tutkimukseen sisältyy video, joka mallintaa tutkimuksen toteuttamista ja innostaa yhteiseen työskentelyyn.
Tutustu Eskariretki-materiaalin videoihin ja muihin digiopetusaineiston sisältöihin ottamalla digiopetusaineisto maksuttomaan 30 päivän koekäyttöön Opepalvelussa tai Novassa.
Eskariretki on eheyttävään oppimiseen ja kokopäiväpedagogiikkaan pohjautuva uusi toiminnallinen oppimateriaalisarja esiopetukseen. Tutustu nyt!