Vinkit

Kolme vinkkiä Kalevalan päivään

Kalevala on kansainvälisestikin tunnettu suomalaisen kulttuurin merkkiteos, jota on juhlittu jo sen ilmestyessä 1800-luvulla. Suomen lippu on liehunut Kalevalan kunniaksi 1920-luvulla, vaikka virallinen liputuspäivä Kalevalan päivästä tuli vasta vuonna 1978. Liputuspäiväksi vakiintui 28.2., sillä tuona päivänä Elias Lönnrot kirjoitti ns. Vanhan Kalevalan esipuheen vuonna 1835.

Kalevala ei kalpene Islannin Eddan, Ranskan Rolandin laulun, Kreikan Iliaan, Odysseian tai Englannin Beowulfin rinnalla.  Kerrotaan, että kirjailija J. R. R. Tolkienkin oli aikanaan kiinnostunut sekä suomen kielestä että Kalevalasta. Ja niinpä Taru sormusten herrasta -romaanin haltiakieli on saanutkin innoituksensa Kalevalan kielestä.

Nykyään harva tarttuu alkuperäiseen Kalevalaan, mutta onneksi eepoksen sankaritarut ja kertomukset välittyvät uusille oppilaspolville vähintäänkin kouluopetuksen kautta. Kalevalaa voikin oppilaiden kanssa juhlistaa tutkimalla sitä rohkeasti.

Tarinoiden kerääminen

Elias Lönnrot keräsi aikanaan runot 1800-luvulla laulattamalla vanhoja runonlaulajia. Hän myös kirjoitti runoihin omia säkeitään ja vihdoin kokosi kaiken juonimuotoiseksi runoelmaksi. Jokainen oppilas voi ryhtyä tarinoiden kerääjäksi ja haastatella joko omia sukulaisiaan tai kavereitaan.

Jotta haastatteleminen olisi helpompaa, voi oppilaille antaa teemoja Kalevalan mukaan, esimerkiksi

  • Tarina epäonnistumisesta
  • Tarina unelmasta
  • Tarina, jossa on taistelu
  • Tarina, jossa kerrotaan syntymästä

Näistä tarinoista voi koostaa oppilaan oman eepoksen tai koko luokan yhteisen Hulivalan.

Tarinoiden herättäminen henkiin

Kalevalaa voi lähestyä monin tavoin, ensin toki tutustumalla kertomuksiin, henkilöihin ja tapahtumapaikkoihin ja sen jälkeen työstämällä opittua draaman, videoiden tai kirjoittamisen keinoin.

Jos ei aikaa ole kovin paljoa, voi tehdä esimerkiksi haastatteluvideon. Videoissa haastateltavina hahmoina voivat olla esimerkiksi

  • Väinämöinen
  • Seppä Ilmarinen
  • Aino
  • Lemminkäinen
  • Pohjan Akka

Pelipäivä

Kalevalaan voi tutustua myös pelaten. Oppilaat voivat tehdä tietokilpailukysymyksiä ryhmissä ja haastaa toisensa kilpalaulutyyliin siinä, kuka tietää eniten yksityiskohtia Kalevalasta.

Kalevala-lautapeli on mainio tapa tutustua aiheeseen. Sitä voi pelata vailla ennakkotietoa tai -osaamista Kalevalasta. Pelin tiimellyksessä henkilöt, tapahtumat ja tapahtumapaikat tulevat kyllä tutuiksi.

Lataa Loikka-sarjan Kalevala-lautapeli tästä.

Riemukasta Kalevalan eli suomalaisen kulttuurin päivää!